Over de grens!

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 20:15

Soms is het goed om eens over de grens te kijken. Zowel ter ontspanning als vakantie als vaktechnisch op vogelring gebied. Regelmatig doe ik tijdens vakanties andere ringstations of locaties aan. Eerder heb ik zo bij Annsjön bird observatory in Zweden meerdere malen geringd en ben ik o.a. bij de Vancouver Avian Research Centre in Vancoucer en bij de Col de Bretolet in Zwitserland hartelijk ontvangen om mee te kijken bij het ringwerk. In de nazomer van 2022 heb ik tijdens de vakantie met het gezin in het zuiden van Zweden de bekende locaties daar bezocht. Bij Fagelstation Falsterbo en Fagelstation Ottenby werd ik vriendelijk ontvangen en mocht ik meekijken in het standaard werk daar. Op de terugweg kon ik nog een bonus meepakken, ik bleek dichtbij het Gedser Fuglestation in Denemarken te staan. Dat laten we niet zomaar voorbij gaan! 

Falsterbo (https://falsterbofagelstation.se/)

Eind augustus, een perfecte timing om op Falsterbo te zijn voor roofvogeltrek. In enkele dagen hebben we vele wespendieven, sperwers, torenvalken en zeearenden over zien komen. Enkele kraanvogels, visarenden, boomvalken en de vele steltlopers bij de zuidelijkste punt (Nabben) van Falsterbo maken het al meer dan de moeite waard om hier eens een bezoek te brengen. Een waar vogelaarswalhalla! 

Maar naast het fraaie vogelplezier hier bevindt zich ook een bekend ringstation. Hier vindt al ringonderzoek plaats sinds 1940 en vanaf 1980 vindt dit op gestandaardiseerde wijze plaats. Bij de Flommen Reedbeds hebben we een rustige ochtend met 50 nieuwe vogels in de 20 standaard netten van alle 9 meter. In twee loopronde staan deze opgesteld in het rietveld ten noorden van de vuurtoren, naast één van de golfbanen op het schiereiland. Ik verbaas me er altijd weer over dat in veel buitenlandse ringstations er veel wordt gewerkt met jonge enthousiaste studenten en ringers in opleiding welke op dit soort locaties de kans krijgen zich te ontwikkelen en kennis op te doen! 
Leuke soorten die voorbij komen zijn Gele & Witte kwikstaart (4 & 1), Paapje (1), Bonte vliegenvanger (1) en een terugvangst van Waterral(1). Soorten die wij niet geregeld in de handen hebben tenslotte! Mooi om hier ook meer te leren over ruipatronen en kenmerken voor geslachtsbepaling en/of leeftijd van deze soorten. De aantallen worden vandaag gemaakt door Kleine karekiet (15), Fitis (13) en Roodborst (9). Hoewel de trek wat toeneemt deze dagen vangen we vandaag geen sperwer of een van de vele overvliegende sijzen, later hebben ze daar meer van meegekregen. Speciale dank aan Marc Illa voor de ontvangst! 

 

Ottenby (www.ottenby.se)

In september staan we op Öland, na een weekje in het noorden zaken we af naar het zuiden waar we nabij de zuidelijke punt staan. Hier bevindt zich het ringstation Ottenby. Hier wordt sinds 1946 op standaard wijze ringonderzoek gedaan, vele studenten, leerlingen en ringers in opleiding zijn hier actief (geweest). Magnus Hellström staat aan de basis van het ringstation en aan diverse literatuurstukken van zijn hand vinden hier de basis. o.a. de ringers digiguide (https://ringersdigiguide.ottenby.se/species/) is een handig hulpmiddel voor ringers! Met behulp van 13 standaard mistnetten en twee helgoland traps draai ik twee dagen mee in de gevarieerde groep mensen. (Aspirant) ringers uit Engeland, Spanje, Nederland, Nigeria, Zweden en Duitsland zijn hier meerdere weken actief. Ook staan er enkele inloopvallen voor steltlopers gereed. De eerste dag was gelijk één om niet snel te vergeten. "standaard" soorten als Roodborst, Fitis, Grasmus, Braamsluiper, Zwartkop en Tuinfluiter passeren de revue, maar de klapper werd in de tweede ronde aangetroffen in een mistnet. Een Nachtzwaluw! Een soort die ik allerminst had verwacht hier, maar toch enkele malen in het najaar wordt gevangen. Speciaal genoeg om enkele deelnemers van de latere groep wakker te maken. Voor mij een nieuwe soort in de hand en wat voor één! Wat een bizar dier is het, zet een grote bek op en kan blazen als een baas! 

Later op de ochtend kwamen ook enkele steltlopers voorbij, zo zijn Steenlopers en Kanoeten voor mij nieuwe soorten om dichtbij te zien. Bizar hoeveel vet die dieren kunnen opslaan. In Zweden hanteren ze een schaal van 0 tot 9, waarbij 9 voor de stelten nog weinig is! één van de moddervette Steenlopers had vet nagenoeg overal! Buik, borstholte, op vliegspier, onder de vleugels tot zelfs in de nek! Bizar! 

Naast deze nieuwe en leuke soorten komen er ook wat "algemenere" soorten langs zoals: Witte kwikstaart, Putter, Bonte vliegenvanger en Gekraagde roodstaarten. Deze zijn in Zweden toch talrijker dan in West-Friesland. 

De tweede dag werd getart door harde wind. Met minder mistnetten (enkel op luwe plaatsen) en de Helgolandvallen werden toch nog enkele vogels gevangen. Nieuwe waren de Goudhanen welke zich vanuit de dennen de helgoland val in lieten jagen. Voor de excursie vanuit het Naturum was het sprokkelen voor vogels. Jammer, maar helaas had ik niet meer de mogelijkheid om op een ander moment aan te schuiven. Misschien in de toekomst toch hier maar eens een langer bezoek brengen. Mensen die het ringstation bedienen worden hier "betaald", voor ringers gaat het om 200 SEK per dag (ca 20 euro). geen fulltime salaris, maar natuurlijk een mooie onkosten vergoeding tijdens het verblijf. Voor assistenten en helpers neemt dit bedrag af, maar wel voldoende om genoeg bemensing te hebben op het ringstation! Dat zie je in Nederland toch nagenoeg nergens! 

 

Op de terugweg verbleven we twee nachtjes in Denemarken. Vooral om de lange terugrit in tweeën te knippen en er niet twee dagen rijden achter elkaar van te maken. Weinig aandacht besteedt aan locatie, dus bij aankomst even in de omgeving kijken of er iets te doen is. Blijkt dat de dicht bij de zuidelijkste punt van Denemarken zitten, vlakbij Gedser. Ik denk die naam ken ik van trektellen.nl (https://trektellen.nl/count/view/2086/20220919) Gedser Fuglestation

Misschien kunnen we hier nog even langs? Via een eerdere discussie over nachtzwaluwen onder ringers op whatsapp weet ik dat Ton Eggenhuizen contact heeft met één van de ringers op Gedser. Ik informeer of hij me in contact wil brengen, en gelukkig ik heb mazzel! 

Korte tijd laten worden we hartelijk ontvangen door Robert Luttik, een Nederlander welke al geruime tijd in Denemarken woont. Omdat de wind zeer krachtig is (> 6 Bft) wordt er vandaag niet geringd, wat me niks verbaasd. Toch mogen we een bezoekje brengen aan de ringplek rondom de tuin van de vuurtoren. We lopen langs de netsecties en krijgen een kijkje in de labruimte. Ook hier is het ringwerk "betaald" met een onkostenvergoeding en wordt het allemaal gestandaardiseerd uitgevoerd. 

Al met al een fijne vakantie gehad en een aantal zeer leuke, en aangename ontmoetingen met gelijkgestemde. Zeer dankbaar dat ik de kans kreeg om kennis te maken met de diverse ringstations, de mensen en fraaie soorten! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.